pondělí 27. února 2017

NAŠE NOVÁ TŘÍDA


Začátek února - převzala jsem třídnictví ve 2.B. No a co by to bylo za rozjezd, kdybych ponechala vše při starém? Tak jsem se rozhodla zvelebit prostředí, v němž se každý den nacházíme - tedy třídu 😊







Výzdoba se nese v duchu námořníků. Ano, jsme námořníci - 7 chlapců a 3 dívky a samozřejmě já jakožto dospělák. Každý týden volíme dva kapitány. Ti jsou zodpovědní za chod třídy - dozorují, zda je ve třídě pořádek a zda mají všichni žáci přichystané pomůcky na daný předmět. Ale to není všechno - kapitáni jsou totiž takoví moji zástupci. Mají jisté pravomoci a získávají za to extra body.




Bodový systém - ano, už jsem na něj narazila - tedy nastíním blíže. Každé dítko získává průběžně během dne body - za učení, za domácí úkoly, za chování (samostatnou práci, kolektivní práci a za sociální přístup). Každý má svůj kolíček, který na svém krejčovském metru posouvá buďto směrem nahoru (plusové body) nebo směrem dolů (mínusové body). 




Pokud dojde do políčka 5, získává samolepku Spongeboba, za 5 samolepek si pak odnáší odznak a pokud se dostane ještě dál, čeká ho Spongebobské překvapení. Podobný systém mě nadchnul ve vedlejší třídě - u pí. učitelky Mirky (nevadilo jí to, tak jsme to trochu "okopírovali" - vlastně se nechali inspirovat).



Informativní magnetická tabule - zde se každé ráno žák podívá na to, co nás během dne bude čekat - konkrétní rozvrh hodin, ale také kdo má zrovna v ten daný den narozeniny. U tabule se děti navíc dozví, kolikátého je a jaké nás čeká počasí. Děti toto samy rády chystají.




V neposlední řadě u tabule nesmějí chybět pravidla chování. Na to já apeluji nejvíce. K čemu by nám byla násobilka a skupiny dě, tě, ně, kdybychom se neuměli správně chovat! V chaosu se zkrátka žít nedá, takže cílem je slušné chování, řád a pořádek. 



S tím souvisí i nový regálový systém - vše má své místo a vše je srovnané. Děti si o přestávce mohou vše osahat, vyzkoušet - ale také musejí umět vše vrátit, a to v neporušeném stavu na dané místo. Nyní také pracujeme na nové knihovně. Děti totiž knihy milují a bezvadně se při četbě rozvíjejí.





Celou třídu pak dozdobují květiny - o ty se nám stará naše milovnice přírody Emma Cirklová. S výzdobou samozřejmě nekončíme. V rámci jednotlivých projektů (zejména v Prvouce) hodláme  stále tvořit a své výtvory posléze prezentovat. To je prozatím vše. Hezký den vám přejí námořníci z 2. B.



Žádné komentáře:

Okomentovat