pátek 10. března 2017

PROJEKT AFRIKA



Tento týden se nesl v duchu afrických rytmů, a to doslova. S dětmi jsme se podívali na jeden z nejstarších kontinentů naší zeměkoule. Zjistili jsme, jak se v Africe žije, kolik tam najdeme států, jaké plodiny se tam pěstují a jaké řeky či moře tam můžeme spatřit. Děti vypátraly, že je v Africe nejen nádherná příroda a odlišné podnebí, ale také velká chudoba. Povídali jsme si o zvyklostech tamních domorodců a naučili se nové kultuře. Nejvíce žáky zaujaly předměty, které jsem si z Afriky osobně dovezla. Zejména pak hůlka od šamana - je kouzelná a pochází z Pobřeží slonoviny. Velmi se jim také líbil ručně vyráběný papyrus s originálním písmem 😉













V rámci pohybových aktivit si děti vyzkoušely, jaké by to bylo, kdybychom se stali africkými domorodci a museli umět nosit nákup na hlavě. Nutno podotknout, že správné držení těla s předmětem na hlavě nám dalo opravdu zabrat... 😀













Žáci se rovněž obohatili Africkými příběhy, které jsme si mohli promítnout přímo v naší třídě prostřednictvím interaktivní tabule (IT technik Vojta nám ji zprovoznil, za což jsme moc vděční). Příběhy byly poučné - o mezilidských vztazích.





Opět mě děti okouzily svými úžasnými slohovými pracemi. Celé to začalo na koberci u nás ve třídě. Žáci nejdříve hledali kůži jednotlivých afrických zvířat (Montessori pomůcka). 







Poté se rozhodli o jednotlivých zvířatech napsat referát. Bylo to pro všechny velmi zajímavé a mnoho jsme se toho dozvěděli. Ostatně posuďte sami. Někteří dokonce dohledali a nakreslili i stopy jednotlivých druhů afrických zvířat.













A tohle už je náš vysněný žlutý den - den banánů. V rámci přednášky Daleká cesta banánu jsme se společně dohodli na tom, že všechny ve škole překvapíme a přijdeme ve žlutém. To se nám podařilo. Celá třída 2.B doslova zářila. 




A to není vše! Tentýž den jsme oslavili Erikovy narozeniny 🎁 Erik chodil s globem v rukou kolem nás. Musel obejít náš kroužek tolikrát, kolik mu je let - tedy devětkrát. My jsme mu do toho zpívali indiánské písně. Poté jsme oslavenci poblahopřáli do ouška a předali mu dárečky. Erik nám na oplátku přinesl čokoládové bonbóny a ukázal nám své fotky - jak postupně vyrůstal - od miminka až do současnosti. Moc jsme si to užili! 









Velmi mne potěšilo, jak děti zaujala africká hudba a s jakým entuziasmem chtěli žáci zpívat a tančit. Naučili jsme se dvě nové písně: Mama Kokoleoko a Jumbo. K této hudbě jsme si zahráli i na etnické hudební nástroje, které nám propůjčila maminka Emmy Cirklové. Moc jí za to děkujeme! 👌















Děti si vyzkoušely, jaké to je pracovat s hlínou. Samy si vyrobily takovéto krásné hliněné misky. I když nám to zabralo mnoho času a práce, výsledek stál za to. A navíc jsme si bezvadně procvičili jemnou motoriku 😊









Zkrátka a dobře celý projekt Afrika nás pobavil a rozšířil nám naše obzory. Už teď se těšíme na další. Hned první týden po jarních prázdninách nás čeká opravdu velká věc - tajuplný Vesmír. Bude to zážitek... prima prázdniny vám přejí námořníci z 2.B. 






Žádné komentáře:

Okomentovat